Granat

Hardhet: 7-7.5
Kjemisk formel: Se de forskjellige variantene nedenfor

Trodde du at granater kun var røde? Å neida: de kommer i nesten alle regnbuens farger... Rosa, lilla, orange, gul, fiolett, fargeløs, svart, brun og mange nyanser av grønn og rød.

Det finnes seks varianter:
- pyrop
- almandin
- spessartin
- grossular
- uvarovite
- andraditt

Av de seks hovedvariantene finnes det to blandingsvarianter:
* pyrop-almadine-spessartin
* grossular-uvarovite-andraditt

Inntil man i 1990-årene oppdaget "Granaten som skifter farge" trodde man at BLÅ var eneste fargen denne stenen ikke kom i men det stemmer ikke lenger. Se eksempler nederst på denne siden.

GRANAT A3B2(SiO4)3 - Månedsten for JANUAR*

Kan gis på den andre og sjette bryllupsdagen.Granat er egentlig en hel gruppe mineraler som hører inn under klassen Silikat. Silikat er den største, den mest interessante og komplekse klassen av mineraler. Ca 30% av alle mineraler er silikater og geologer har kommet frem til at ca 90% av jordskorpen består av silikat.De har alle den samme strukturen men enorme variasjoner hva angår kemiske proporsjoner, farger og pris. Det er vakre stener som finnes i alle farger og nyanser. De er meget velegnede og gode i brukssmykker - med noen få unntak.Navnet GRANAT kommer fra det latinske ordet granatus. Malum granatum (granateple). Både formen, størrelse og fargen på granateplefrø kan ligne på små røde granater.De røde variantene er nok de som helt fra antikken har vært best kjent. I flere hundre år ble den betegnet som én av "de fem medisinske stenene" og ble benyttet mot hjerte- og kretsløpssykdommer og melankoli. Den skulle også gi mot, kraft og fremgang i kjærlighet, beskytte mot depresjon, smitte og betennelse samt hjelpe enker til å skaffe seg en ny mann (!)

PYROP * Mg3Al2(SiO4)

3...er glødende dyp rød til nesten svart av farge og navnet kommer fra det greske "pyros" som betyr ild. Stenen har vært kalt "bøhmisk granat" og har vært benyttet i smykker i mer enn 500 år. Det spesielle med krystallene fra Bøhmen (Bohemian garnet fra Tjekkoslovakia), var at de var eksepsjonelt rene, men forholdsvis små. De ble etterhvert utkonkurrert av de ikke fullt så rene, men langt større sydafrikanske pyropene - de såkalte "kapp-rubinene".

ALMANDIN * Fe3Al2(SiO4)3

...har mørk brunrød til violettrød farge. Almandin er langt mer vanlig enn pyrop og er i dag den vi vanligvis ser i smykker. Enkelte almandiner, særlig de som kommer fra India, kan vise helt spesielle optiske effekter som alexandritt-effekt (fargeskift under forskjellig belysning) og asterisme (stjerne-effekt).

SPESSARTIN * Mn3Al2(SiO4)3

Selv om de fleste stenene blir funnet på Madagaskar så kommer navnet fra Spessart i Bavaria. Spessartin er lys brun, orange til brunrød. Edelstenskvalitet finnes på Madagaskar, Sri Lanka, Brasil og Australia. I Australia er det er funnet mørke røde krystaller opp til 5 cm i diameter. I Colorado og Maine (USA) er det funnet en del rødlilla eksemplarer.

GROSSULAR * Ca3Al2(SiO4)3

...navnet kommer fra grossularia - det latinske navnet for stikkelsbær. Den forekommer i utallige fargevarianter som ofte har sine egne navn.
* HESONITT
* TSAVORITT
Hesonitt er den gul-orange til rød-brune varianten. Finnes bl.a. på Madagskar hvor den også går under navnet "kanel-sten". De beste krystallene kommer imidlertid fra Sri Lanka. Mest kostbar er den smaragdgrønne Tsavoritten som første gang ble funnet i Tsavo Park i Kenyai 1960 årene. Mali-granat (fra Mali) er også en variant av Grossular. Fargene varierer fra mintgrønn til gulgrønn som er den mest verdifulle.

ANDRADITT (kalsium-jern granat) * Ca3Fe2(SiO4)3
På grunn av sin høye lysbrytning (evnen til å spre lyset) er Andreaditt den mest spektakulære blandt granatene. Den forekommer i fargene rød, gul, brun, grønn og svart. Den vakreste fargen er den gyllengule. 
Varianter av Andritt er:
* TOPAZOLITE (gyllengul eller smaragdgrønn)
* DEMANTOID (grønn)
* MELANTITE (svart)

Alle disse tre har den kjemiske formelen Ca3Fe2Si3O12.
Hardhet: 6.5 - 7

TOPAZOLITE har fått sitt navn fordi den ligner på topaz.

DEMANTOID blir ofte kallt "Emerald of the Urals". Det er den mest verdifulle og kostbare av alle granater, selv om det bare er små krystaller som er funnet. Demantoid har høy lysbrytning og dispersjon - til og med høyere enn diamant. De vakreste krystallene kommer fra Uralfjellene.Fordi Demantoidene er små og har lav hardhet (6 l/2 på Mohs´ skala) brukes de mest som sidestener i smykker.

MELANTITE (melanite) er egentlig en vulkansk sten. Krystallene er nesten alltid opake. Noen eksemplarer kan være litt transparente med sjateringer av fargene grønn eller gyllen. Den svarte fargen skyldes høyt innhold av titan. Melantite blir ofte kallt "titan andraditt".

UVAROVITE * Ca3Cr2(SiO4)3
Nest etter "Granaten som skifter farge" er dette den mest sjeldne av granatene. Den har en vakker frisk smaragdgrønn farge. Vanligvis funnet som små velformede krystaller. Den er meget ettertraktet av samlere på grunn av den fantastiske glittringen og fargen. Først oppdaget i 1832 og kallt opp etter Grev Sergei Semenovitch Uvarov (1765-1855), en Russisk statsmann og mineral samler. Uvarovite finnes i Uralfjellene i Russland, Spania, Quebec i Canada. Den forekommer også i California (USA), Outukompu (Finnland), India, Sydafrika, Polen og Norge.

PYROP * SPESSARTIN
Til slutt tar vi med to blandinger av Pyrop og Spessartin.
* Malaya-granaten" og
* Granaten som skifter farge"

"MALAYA"
I 1965 ble det i Umba Valley i Tanzania oppdaget et inntil da ukjent mellomledd mellom Pyrop og Spessartin: Den lysende orange Malaya-granaten som nå er på markedet.

Ettersom gode Spessartiner etterhvert har blitt ganske dyre så er Malaya-granater en god erstatning når det gjelder valuta for pengene. Den er både like sjelden og har mange av de samme fargene. De gulorange stenene er mer verdifulle enn de rødlige og rosa.

"COLOR CHANGE GARNET"
SNAKK OM SJELDEN!!!
Dette er en av de mest sjeldne edelstener vi kjenner til. Den er også meget etterspurt og det viser prisene. Det er blitt solgt eksemplarer til 6000,- USD pr karat.
"Granaten som skifter farge" ble først funnet i 1990-årene i Bekily på Madagaskar. I dagslys er de vanligste fargene varianter av grønn, beige og sjelden blå. Rødlig, purpur og rosa i lampelys. Den skifter ikke farge bare fra dagslys til lampelys. Den kan forandrer farge utifra styrken på lyset. Den kan også ha forskjellige farger på de forskjellige tidene av dagen. Været spiller også en rolle. De med mest blått kommer fra Madagaskar. Den blå fargen skyldes et relativt høyt innhold av Vanadium. Fargeforandringen er ofte bedre og mer intens enn hos Alexandritt (som ofte skuffer) og noen stener er så flotte at de kan konkurere med de beste eksemplarene blandt Alexandritt. Alexandritt er fortsatt mye dyrere men det skulle ikke forundre meg om dette snart forandrer seg etterhvert som folk opdager denne forholdsvis nye og mere sjeldne stenen. Stenen blir vanligvis funnet i lommer. Mest kjente funnsteder er Bekily på Madagaskar, Tanduruog Umba i Tanzania og på Sri Lanka. (Alexandritt finner du under KRYSOBERYLL)